CASA CONSALES 

C/ del Forn, 6

25633 Palau de Noguera (Lleida)

casaconsalespalau@gmail.com

Tel. 652085745

HUTL-001303 HUTL-001304

 

© 2018 per Miquel Boneta Ribera

RUTES

_________________________________________________

El Pallars és un territori marcat per una natura geològicament molt rica i variada, que es mostra en el seu estat més pur. Els quasi 400 km de rutes de senderisme i BTT, perfectament senyalitzades i documentades, ofereixen al visitant diferents nivells de dificultat i li permeten recórrer i conèixer entorns naturals de gran bellesa. Palau de Noguera és el punt de partida de dos itineraris aptes per a tots els públics:

- El Pla de Palau que, vorejant el riu Noguera Pallaresa, condueix a Tremp. Permet recórrer la que constituïa, anys enrere, la zona hortícola del poble.

- L'ermita de Sant Antolí, situada a escassos metres del centre del poble i a la que s'accedeix a través d'una ruta circular, permet al visitant obtenir unes vistes panoràmiques del poble i del seu entorn, així com conèixer els cultius de la zona.

Palau de Noguera està situat estratègicament per a la pràctica de tot tipus d'esports i activitats. Llinda meridionalment amb la serra del Montsec, enclavament òptim per a la pràctica del senderisme, l'escalada i el barranquisme, o el parapent i l'ala delta. La part més septentrional està delimitada, tant per la Vall Fosca, com per la Vall de Manyanet, ambdós paisatges d’alta muntanya amb estanys i senders plens d’història.

A l'est, s'estén la Conca Dellà i la Serra de Boumort, on podreu fer senderisme i escalada, i observar la fauna i flora pallaresa, respectivament; mentre que la Serra de Sant Gervàs i de Castellet són la frontera occidental, des d’on podreu conèixer aus autòctones, tot fent trekking, BTT o amb el propi vehicle.

Tant l'embassament de Terradets, com al de Sant Antoni es troben a escassos quilòmetres del poble i, durant l'estiu, ofereixen nombroses activitats aquàtiques. Les estacions d'esquí del Pallars Sobirà, situat a escassa mitja hora en cotxe, ofereixen tot tipus d'activitats de neu.

Les nombroses empreses d'esports de la zona ofereixen una gran varietat d'activitats durant tot l'any. Des de casa Consales volem facilitar-vos l'estada, és per això, que podem concertar-vos prèviament les activitats que us interessin.

El Congost de Mont-rebei,  espai natural d’unes 600 ha situat a la Serra del Montsec i a escassos quilòmetres de casa nostra és el principal atractiu turístic de la zona. A través una antiga ruta excavada a la roca, podem seguir el pas del riu Noguera Ribagorçana en travessar la serra del Montsec, tot separant el Montsec d'Ares i el d'Estall-  Aquest enclavament possibilita no només el trekking, entre parets que arriben als 500m, sinó també l’escalada, el caiac, el parapent, o amb globus aerostàtic. Al llarg del seu recorregut es troben la cova Colomera i la Cova Negra, així com l’ermita de la Pertusa i les torres d’Alsamora.

Entre la serra de Sant Gervàs i la serra de Castellet, trobem la zona coneguda popularment com “la Terreta” o la Vall dels Voltors. Una ruta circular de 31 km que ens permet descobrir els pobles de la zona (Torre de Tamúrcia, Espluga de Serra, Castellet i Sapeira) i que té com a parada recomanada el Casal dels Voltors.  Aquest centre de visitants està consagrat a l’estudi i observació d’aquests rapinyaires, fauna autòctona. Més de 50 km d’antics camins veïnals i ramaders han estat senyalitzats com a rutes de senderisme o BTT.

A la Serra de Boumort s’ubica la Reserva Nacional de Caça que du el mateix nou.  Amb una superfície de més de 10.000 ha és un dels espais naturals més representatius del Prepirineu català. Compta amb diversos observatoris des d’on aguaitar i fotografiar la fauna autòctona (trencalòs, voltor negre, voltor comú, aufrany i cérvol). Durant els mesos de setembre i octubre, coincidint amb el període d’aparellament del cérvol, conegut com la brama, personal especialitzat facilita l’observació d’aquestes espècies des de punts d’informació instal·lats ad hoc. La reserva es pot visitar a peu, en vehicle tot-terreny o en BTT.

La Vall de Manyanet, a la part més septentrional de la comarca,  és la més verge del territori, el paradís per aquells qui busquen connexió directa amb la natura i defugen qualsevol brogit. Pertany al municipi de Sarroca de Bellera i s’estén entre els pics de Filià, Cerví, Rapses Roies i la Mina. És a 2.450 m d’alçada on trobem l’estany que dóna nom a la vall, tan sols freqüentat per eugues, vaques i ovelles.

Llindant amb la Vall de Manyanet s’estén la Vall Fosca, integrada per 19 pobles pintorescs, amb esglésies romàniques declarades Bé Cultural d’interès Nacional, tals com l’església de Sant Vicenç de Capdella i Sant Martí de la Torre de Capdella. L’orografia de la zona fou determinant per a la construcció de la primera gran central hidroelèctrica de Catalunya. La història i la transformació social de la vall es tracen paral·lelament a la creació i funcionament d’aquesta infraestructura.

 

Així mateix, la Vall Fosca és un dels accessos al Parc Natural d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, a través del telefèric de Sallente-estany Gento. Els amants del senderisme trobareu nombroses rutes, entre les que destaquen els Carros de Foc o el GR11; mentre l’antiga via del carrilet és el sender idoni per aquells qui preferiu fer només passejada tranquil·la.

A l’oest s’estén la Conca Dellà, on les restes paleontològiques i arqueològiques recuperades ens recorden que, 65 milions d’anys enrere, aquesta zona era una plana oberta al mar i habitada per dinosaures. Podreu seguir-ne les petjades, a Orcau, o visitar-ne els ous, a Basturs o a la Posa, així com visitar-ne el Museu de la Conca Dellà.  Destaquen també per la seva bellesa i peculiaritat, els estanys naturals de Basturs, incorporat dins el Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya; o les vistes panoràmiques des del Coll de Comiols o el Coll d’Orcau.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now